miércoles, 23 de abril de 2014

SANT JORDI

Avui es dimecres 23 d´abril. A l´altre costat del gran "charco", en la meva vella terra Catalunya, la gent festeja la seva tradició Sant Jordi.


La veritat es què, com es un dia diferent, em recordo amb nostàlgia les vegades quan encara formaba part d´aquest esdeveniment.
Fa 9 anys haviem muntat una graellada en la petita terrassa al barri de Sants on jo vivia. Victor havia convidat els seus amics i anavem al carrer a comprar roses per les noies qui havien vingut.

No soc realment com la gent literari, els que sempre pots trobar a les bibliotèques, llibreries i altres llocs relacionats amb llibres. M´agrada més la música, soc més de utilitzar frases de cançons què començar una conversació amb un quote de qualsevol llibre o escriptor famós.

En tot cas, la tradició Sant Jordi si que m´agrada; es la temporada de l´any quan generalment fa bon temps, tothom venent flors amb espiga i bandera catalana i altres amb la seva llibreria al carrer. Això dona un ambient especial a la ciutat.

Culturalment es un día amb molta importancia. Son bons negocis que portan garrofes a l´economia. A part de l´aspecte economic, senzillament es necesari què ens "culturitzem".

Sense llegir una llengua no pots mai expressar-te en la mateixa llengua. Es pot aprendre un idioma a l´escola, mitjançant la televisió, internet, etc. Pero sempre et fara falta llegir l´idioma.  Esclar que hi ha gent que, escoltant només, poden entendre completament de què va algo.  Evidentment, quan arribes a un nou pais per primera vegada, amb en Andreu Buenafuente i els seus monolègs a la TV3, no pots descifrar del tot què es això que ell et vull explicar. Fa falta temps, analització i amics amb paciència qui t´ajuden.

Sempre dic: Si vols aprendre un idioma, has de ser com el amic Bob Esponja. Has d´anar a trobar la linguistica, veure què va passar al passat, per què hi ha massa similaritat amb els idiomes al teu costat, com s´ha evolucionat l´idioma. La literatura antiga es la millor forma, si es que ho pots trobar. No es què vagis només a l´escola per aprendre la gramàtica i les paraules, també la prensa, la tele i la música son necessaris. 

Un avantatge de llegir es que sempre tens temps d´agafar un traductor o diccionari. Finalment, quan hagis llegit prou, sigui periodicos, llibres o qualsevol cosa boja escrita en la paret d´un bar, doncs, ja ets llest per començar a utilitzar el idioma dia a dia.

Malgrat estar ara lluny d´aquesta terra catalana, no oblido l´ambient i l´importancia cultural d´aquest esdeveniment, per ho tant volia desitjar un feliç Sant Jordi a tothom.

 

No hay comentarios: